چگونه با اخراج يا تعليق کاري روبه رو شويم


 

نويسنده: افسانه شکوري




 
بعد از اخراج يا کنار گذاشته شدن از يک شغل چطور آن را دوباره به دست مي آوريد؟ با فشارهاي روحي، اجتماعي و مالي که با از دست دادن شغل وارد مي شود، چه مي کنيد؟ احساسات بي شمار کسي که شغلش را از دست مي دهد، مانند احساسات افراد بعد از مرگ کسي از نزديکان شما است، برادکي ريچاردسون، روان شناس و جامعه شناس، در رابطه با بازگشت به کار، به کار احساساتي که در اين موقعيت سخت پيش مي آيد اشاره مي کند و 8 نکته براي بيرون آمدن از اين شرايط معرفي مي کند
1- قدم اول: کسي را پيدا کنيد که بتوانيد به او تکيه کنيد: مکث کنيد و نفس عميق بکشيد. سعي کنيد آرام باشيد و آنچه اتفاق افتاده را مرور کنيد و اين که از حالا به بعد چه مي خواهيد بکنيد. همه چيز را از نظر بگذرانيد. طبيعي است که ناراحت و عصبي باشيد و عکس العمل نشان دهيد، اما وسواس و اضطراب نداشته باشيد. موضوع را براي کساني که به شما خيلي نزديک هستند، بگوييد. فوراًَ نتيجه گيري نکنيد و هميشه سعي کنيد با گفتگوي بيشتر، موضوع را تجزيه و تحليل کنيد. شبکه ارتباطي سالم خود را مرور و ايجاد کنيد. بودجه خود را برنامه ريزي کنيد و به آن پايبند بمانيد. ترجيحات و مخارج خود را مشخص کنيد و از قرض و وام گرفتن اجتناب کنيد.

2- قدم دوم: ببينيد چه اتفاقي افتاده:
 

قبل از هر اقدامي، ببينيد چه خطايي صورت گرفته است. شما نمي خواهيد که اشتباه خود را دوباره تکرار کنيد و دوباره به اين وضعيت برسيد. از خودتان سؤال کنيد که آيا آنچه به سر شما آمده، خارج از کنترل شما بوده، مانند تعطيل شدن کار يا کساد کاري، يا آيا عملکرد شما نقشي در اين تصميم داشته است. نکاتي را که احتمالاً در اخراج شما مؤثر بوده است را معلوم کنيد. ريچاردسون پيشنهاد مي کند که يک نامه اي بنويسيد و تمام احساس خود را در آن بياوريد و سپس آن را بسوزانيد تا آسوده شويد.

3- قدم سوم: ببينيد از شما چه مي خواهند:
 

موقعيت شما نه تنها روي شما بلکه روي همه کساني که در کنار شما هستند اثر مي گذارد. از صحبت کردن در مورد آنچه اتفاق افتاده، نترسيد و با کساني که به شما نزديک هستند، صحبت کنيد. اگر چه روزگار به شما سخت مي گذرد اما لازم است به فکر کساني که شما را دوست دارند باشيد و آنها را محترم بشماريد. کمال گرا باشيد اما واقع بين. وقتي داريد آنچه را که اتفاق افتاده براي ديگران مي گوييد به حقيقت پاي بند باشيد و فراموش نکنيد که زندگي ادامه دارد و چيزهاي خوب هم اتفاق خواهد افتاد. کساني را که دوست داريد تشويق کنيد که خبرهاي خوب را به شما هم بگويند.

4- قدم چهارم: سازمان يا جايي را پيدا کنيد که از شما حمايت مي کند:
 

انتظار نداشته باشيد که ديگران فکر شما را بخوانند. آنها نمي توانند به شما کمک کنند مگر اين که شما از آنها بخواهيد. همچنين فکر نکنيد که ديگران آنچه شما انجام مي دهيد يا مي خواهيد انجام دهيد را مي دانند. براي جستجوي فرصت هاي شغلي و شبکه ارتباطي، به گروه هاي حرفه اي و اجتماعي مراجعه کنيد.ايمان داشته باشيد و باور کنيد که همه چيز بهتر مي شود. اما بايد کاري کنيد که اين اتفاق بيفتد.

5- قدم پنجم، ببينيد چه چيزهايي براي شما مهم است:
 

اخراج از کار يک چيز موقت و زودگذر است و وقتي شما به گذشته نگاه مي کنيد، يک دوره کوتاهي از زمان خواهد بود. براي آنچه داريد و آنچه در زندگي براي شما اتفاق افتاده است، شکرگزار باشيد. قبل از هر اقدامي، فکر کنيد در حال حاضر چه انگيزه اي شما را وادار و ترغيب مي کند که تصميم بگيريد. شما مي توانيد زندگي خود را به سمتي هدايت کنيد که حقيقتاً براي شما اهميت دارد.

6- قدم ششم: ببينيد حرکت بعدي شما چه بايد باشد:
 

اقدام بعدي شما به خودتان بستگي دارد، به عوامل شخصيتي و بيروني شما. انگيزه يک حرکت شغلي معمولاً از يکي از نيازها نشأت مي گيرد؛ حفظ وضعيت فعلي و تداوم آن، حفظ بقا يا تغيير يک روش يا ابداع راه جديد. درحالي که داشتن يک درجه تحصيلي مفيد است اما مطمئناً نداشتن آن دليل نمي شود که به دنبال کار نرويد.
شغل هاي جديدي را در نظر بگيريد که نياز به مهارت هاي کنوني شما داشته باشند. با دوستان، خانواده و مشاوران شغلي مشورت کنيد و نگذاريد ترس هاي غير منطقي، شما را از پيگيري اين تغيير شغل باز دارد.

7- قدم هفتم: شغل جديد خودتان را پيدا کنيد.
 

از تمام منابع قابل دسترس استفاده کنيد. به کلمات کليدي شرح شغل ها نگاه کنيد و سعي نماييد از آنها براي نوشتن رزومه و نامه درخواست استخدام استفاده کنيد. روي اصول تمرکز کنيد و به نتايج پافشاري کنيد. مصر باشيد اما بيش از هفته اي يک بار مراجعه نکنيد. و بعد از چند بار رفتن هم تسليم نشويد. مصاحبه گر خود را ترغيب کنيد و سؤال هايي از او بپرسيد.

8- قدم هشتم: ببينيد قدم بعدي چيست و مسير را پيدا کنيد:
 

بگذاريد ديگران بدانند که شما به کجا تکيه داده ايد و از کساني که به شما مشاوره داده اند، حمايت کردند و به آنها مراجعه کرده ايد، تشکر کنيد. کار کنيد تا سريع تر نتايج را در شغل جديد به دست آوريد. شما يک تازه وارد هستيد و بايد خودتان را به اثبات برسانيد. جزييات شغلي را که مي خواهيد در آن مهارت پيدا کنيد، خوب ياد بگيريد و براي موفقيت سخت کار کنيد. درخواست کنيد کارتان ارزيابي شود تا همچنان در مسير باقي بمانيد.

9- قدم نهم: به زندگي بر گرديد و فراموش کنيد:
 

منظور از اين فراموش کردن از ياد بردن ماجرا نيست. اگر شما فراموش کنيد که چه مسائلي باعث شده که شما شغل تان را از دست بدهيد، ممکن است آن اشتباهات را دوباره و دوباره تکرار کنيد و در پي آن اتفاقات بد باز مي گردند. منظور ما اين است که روي شکست هاي تان زوم نکنيد و در ذهن تان هر لحظه آنها را مرور نکنيد. همه آدم ها در زندگي خود اشتباه دارند و شما هم از اين قاعده مستثنا نيستيد!
منبع: نشريه راه موفقيت، ش 22.